Ethereum’un ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve ne için kullanılabileceğini bilmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Ethereum platformu, para ve yeni tür uygulamalar için küresel, merkeziyetsiz bir platformdur. Ethereum’da parayı kontrol eden kodlar yazabilir, dünyanın her yerinden erişilebilir ve uygulamalar oluşturabilirsiniz.
Ethereum, herhangi bir merkezi olmayan yani merkeziyetsiz uygulamanın programlama kodunu çalıştırmaya odaklanmış, dağıtılmış bir genel blokchain ağıdır. Daha basit olarak, dünya genelinde manipüle edilemeyen veya değiştirilemeyen bilgileri paylaşmak için oluşturulmuş bir platformdur. Bitcoin ve birinci nesil merkezi olmayan uygulamaların ötesinde Bitcoin ile yaygın olarak ilişkili olmasına rağmen , blockchain teknolojisi, dijital para birimlerinin ötesine geçen birçok başka uygulamaya sahiptir. Bitcoin bugün blockchain teknolojisini kullanan yüzlerce uygulamadan sadece biridir.
Nispeten yakın zamana kadar, blockchain uygulamaları oluşturmak, kodlama, kriptografi, matematik ve önemli kaynaklarda karmaşık bir arka plan gerektirdi. Fakat zaman değişti. Elektronik oylama ve dijital olarak kaydedilmiş mülk varlıklarından, mevzuata uygunluk ve ticarete kadar daha önce beklenmedik uygulamalar şimdi aktif olarak her zamankinden daha hızlı bir şekilde geliştirilmekte ve kullanılmaktadır. Ethereum, geliştiricilere ademi merkeziyetçi uygulamalar oluşturmak için araçlar sağlayarak tüm bunları mümkün kılıyor.
Ethereum dağıtılmış kamu blockchain ağıdır. Bitcoin ve Ethereum arasında önemli teknik farklılıklar olmasına rağmen, dikkat edilmesi gereken en önemli ayrım, Bitcoin ve Ethereum’un amaç ve kabiliyet açısından önemli ölçüde farklı olmasıdır. Bitcoin, çevrimiçi Bitcoin ödemelerini sağlayan eşler arası elektronik nakit sistemi olan blockchain teknolojisinin belirli bir uygulamasını sunuyor. Bitcoin blok zinciri dijital para biriminin (bitcoin) sahipliğini izlemek için kullanılırken, Ethereum herhangi bir merkezi olmayan uygulamanın programlama kodunu çalıştırmaya odaklanır.
Akıllı sözleşme , para, içerik, mülk, hisse veya değerli eşyaların alışverişini kolaylaştırabilecek bir uygulama türüdür. Blockchain üzerinde çalışırken akıllı bir sözleşme, belirli koşullar karşılandığında otomatik olarak kendi kendine çalışan bir bilgisayar programı gibidir. Akıllı sözleşmeler blockchain üzerinde çalıştığından, sansür, kesinti, sahtekarlık veya üçüncü taraf müdahalesi olasılığı olmadan tam olarak programlandığı gibi çalışırlar.
Ethereum Akıllı Sözleşmesi Nedir?
Tüm blok zincirleri kod işleme yeteneğine sahip olsa da, bir çoğu ciddi şekilde sınırlıdır. Ethereum, bir dizi sınırlı işlem vermek yerine geliştiricilerin istedikleri işlemleri oluşturmalarına izin verir. Bu, geliştiricilerin daha önce gördüğümüz her şeyin ötesine geçen binlerce farklı uygulama geliştirebileceği anlamına geliyor.
Akıllı Sözleşmeler Nasıl Çalışır?
Ethereum, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanır. Bir merkezi olmayan uygulama veya Dapp kullanıcılarına bazı belirli amaca hizmet eder. Merkezi olmayan uygulamalar bir blockchain ağında çalışan koddan oluştuğu için, herhangi bir bireysel veya merkezi varlık tarafından kontrol edilmezler.
Merkezileştirilmiş tüm hizmetler Ethereum kullanılarak merkezden uzaklaştırılabilir. Yüzlerce farklı endüstride var olan tüm aracı hizmetleri düşünün. Bankalar tarafından sağlanan krediler gibi bariz hizmetlerden, tapu sicilleri, oylama sistemleri, mevzuata uygunluk ve daha pek çok kişi tarafından nadiren düşünülen aracı hizmetlere kadar.
Merkezi Olmayan Ağlar
Merkezi olmayan uygulamalar blockchain üzerinde çalıştığından, tüm özelliklerinden yararlanırlar.
Değişmezlik – Üçüncü bir taraf veri üzerinde değişiklik yapamaz.
Yolsuzluk ve Karşı Koruma – Uygulamalar, fikir birliği ilkesi etrafında oluşturulmuş ve sansürü imkansız kılan bir ağa dayanmaktadır.
Güvenlik – Merkezi bir arıza noktası bulunmayan ve kriptografi kullanılarak güvenli hale getirilen uygulamalar, saldırı saldırılarına ve hileli faaliyetlere karşı iyi korunur.
Sıfır Kesinti – Uygulamalar asla kapanmaz ve hiçbir zaman kapatılamaz.
Merkeziyetsiz Ethereum
Ethereum ağına bağlanmanın birçok yolu vardır, en kolay yollardan biri yerel Mist tarayıcısını kullanmaktır. Mist, kullanıcıların Ethereum ticareti ve depolaması, akıllı sözleşmeler yazması, yönetmesi, dağıtması ve kullanması için kullanıcı dostu bir arayüz ve dijital cüzdan sağlar.
Ayrıca Google Chrome’u Ethereum tarayıcısına dönüştüren MetaMask tarayıcı uzantısı da vardır. MetaMask, herkesin tarayıcılarından merkezi olmayan uygulamaları kolayca çalıştırmasına veya geliştirmesine izin verir. Başlangıçta bir Chrome eklentisi olarak oluşturulmuş olsa da MetaMask, Firefox Tarayıcı’yı da destekliyor.
Mist, MetaMask ve diğer çeşitli tarayıcılar, blockchain tabanlı uygulamaları her zamankinden daha fazla kişi tarafından erişilebilir hale getirmek için ayarlanmış görünüyor. Teknik geçmişi olmayan insanlar bile artık potansiyel olarak blockchain uygulamaları oluşturabilir. Bu merkezi olmayan uygulamaları, ana akıma getirebilecek blok zinciri teknolojisi için devrim niteliğinde bir adımdır.
Ethereum platformu, çok çeşitli hizmet ve endüstrilerde uygulamalar oluşturmak için kullanılmaktadır. İşte birkaç heyecan verici proje;
Weifund, akıllı sözleşmelerden yararlanan kitle fonlaması kampanyaları için açık bir platform sağlar. Katkıları; Ethereum ekosistemi içinde kullanılabilen, ticareti yapılan veya satılabilen sözleşmeye dayalı olarak desteklenen dijital varlıklara dönüştürülmesini sağlar.
Uport, kullanıcılara kimlikleri ve kişisel bilgileri üzerinde tam kontrol sahibi olmaları için güvenli ve kolay bir yol sunar. Devlet kurumlarına güvenmek ve kimliklerini üçüncü taraflara teslim etmek yerine, kullanıcılar verilerine ve kişisel bilgilerine kimlerin erişebileceğini ve kullanabileceğini kontrol ediyorlar.
BlockApps, işletmelerin blockchain uygulamaları oluşturmaları, yönetmeleri ve dağıtmaları için en kolay yolu sağlamayı amaçlamaktadır. Konsept kanıtından tam üretim sistemlerine ve eski sistemlerle entegrasyona kadar Blockapps, özel, yarı özel ve kamu sektörüne özgü blok zinciri uygulamaları oluşturmak için gerekli tüm araçları sağlar.
Provenance, opak tedarik zincirlerini daha şeffaf hale getirmek için Ethereum kullanıyor. Proje, ürünlerin kökenlerini ve geçmişlerini takip ederek, tüketicilerin ürün satın alırken bilinçli kararlar alabilmeleri için açık ve erişilebilir bir bilgi çerçevesi oluşturmayı amaçlamaktadır.
Augur, herkesin olayları tahmin etmesini ve doğru tahmin ettiği için ödüllendirilmesini sağlayan açık kaynaklı bir tahmin ve tahmin pazar platformudur. Bir sonraki ABD seçimini kimin kazanacağı gibi gelecekteki gerçek dünya olaylarına ilişkin tahminler, sanal hisse ticareti ile gerçekleştirilir. Bir kişi kazanma tahmini ile hisse satın alırsa, para ödülleri alır.
Ethereum platformu, interneti kullanma şeklimizi değiştirmemize de yardımcı oluyor. Merkezi olmayan uygulamalar, insanların herhangi bir aracı olmadan anında eşya ve değer alışverişinde bulunabildikleri bilgileri anında görüntüleyebilecek ve değiştirebileceğiz.
Blockchain platformlarını araştırmaya devam ettikçe, Ethereum’un fiili bir lider haline geldiği görülmektedir. Örneğin, birkaç gün önce JPMorgan, Jeff Wilcke ve ekibi tarafından Go Ethereum istemcisi etrafında tasarlanan ve geliştirilen Quorum platformunu halka açık bir şekilde piyasaya sundu.