2014 yılında piyasaya sürülen Monero (XMR), blockchain konsepti üzerine inşa edilmiş ve çalışan açık kaynaklı, gizlilik odaklı bir kripto para birimidir. Dijital para birimlerinin altında yatan teknolojiyi oluşturan bu blok zincirler, katılımcıların ağdaki tüm işlemleri gösteren faaliyetlerinin kamu defterleridir.
Monero’nun blok zinciri kasıtlı olarak opak olarak yapılandırılmıştır. Gönderenlerin ve alıcıların kimliği ve her işlemin miktarı gibi işlem ayrıntılarını, katılımcılar tarafından kullanılan adresleri gizleyerek anonim hale getirir.
Anonimlik ile birlikte, monero madenciliği süreci eşitlikçi bir kavrama dayanmaktadır – tüm insanların eşit olması ve eşit fırsatları hak etmesi ilkesidir. Monero’yu başlatırken, geliştiricileri kendileri için herhangi bir pay tutmadı ve kripto para birimini daha da geliştirmek için katkılardan ve topluluk desteğinden yararlandı.
Monero, madencilik havuzlarına katılarak bireylerin faaliyetleri için ödüllendirildiği bir madencilik sürecini destekler veya monero madencilerinin tek tek madencilik yapabilmesine olanak sağlar. Monero madenciliği standart bir bilgisayarda yapılabilir ve uygulamaya özel entegre devreler (ASIC’ler) gibi özel bir donanıma ihtiyaç duymaz.
Monero, Windows, macOS, Linux, Android ve FreeBSD dahil olmak üzere tüm önde gelen işletim sistemi platformlarında çalışır.
Monero Nedir?
Monero, halka imzaları ve gizli adres kavramlarını kullanarak gizlilik endişelerini hafifletir.
Halka imzaları, gönderen bir katılımcının bir gruptaki diğer katılımcılardan kimliğini gizlemesini sağlar. Zil imzaları, grubun bir üyesinden anonim dijital imzalardır, ancak hangi üyenin işlemi imzaladığını açıklamazlar.
Bir halka imzası oluşturmak için, monero platformu bir gönderenin hesap anahtarlarının bir kombinasyonunu kullanır ve onu blok zincirindeki genel anahtarlarla kulüpler, bu da onu benzersiz ve özel kılar. Bu grup üyelerinin anahtarlarından hangisinin karmaşık imzayı üretmek için kullanıldığını tespit etmek hesaplamak imkansız olduğu için gönderenin kimliğini gizleme yeteneğini sağlar.
Gizli adresler, alıcı adına her işlem için bir kerelik kullanım için rastgele oluşturulan bu adresler oluşturulduğundan ek gizlilik sağlar. Bu gizli adreslerin kullanılması, bir işlemin gerçek hedef adresini gizlemeyi sağlar ve alıcı katılımcının kimliğini gizler.
Monero XMR Nedir?
Monero (XMR) güvendiğiniz ve ciddi anlamda piyasada hacmi olan bir çok borsadan satın alabilirsiniz. Hacmi olmayan ve güvensiz borsaları kesinlikle tercih etmemelisiniz.
Monero’nun aşağıdakiler de dahil olmak üzere birden fazla platformda kullanılabilen Orijinal cüzdanı olan ve iyi bir şekilde desteklenen geliştirici topluluğu vardır:
– Windows
– Mac OS
– Linux
– Android
– Ledger ve Trezor
– Monero’nun diğer kripto para birimlerinden benzersiz olmasını sağlayan birden fazla çarpıcı özelliği vardır.
– Herkesin bakması için blok zincirlerini açık bir şekilde bırakan Bitcoin ve Ethereum’un aksine tamamen anonim ve özeldir.
– Her ideal kripto para biriminin sahip olması gereken bir özelliktir, ancak maalesef birçoğunda yoktur.
– Monero, CryptoNight algoritması ASIC’leri Monero madenciliğinden uzak tutmaya yardımcı olduğu için daha merkezi değil.
Monero
Haziran 2018 itibarıyla piyasa değeri 2.6 milyar dolar olup, dünyanın en iyi 15 kripto para birimi listesinde yer alıyor. Gizlilik ve anonimlik neredeyse tüm pazarlarda giderek daha önemli hale geldiğinden, Monero gizlilik merkezli teknolojiye geçişin merkezinde yer almaktadır. Monero, 2014 yılında piyasaya sürülen kripto para birimi endüstrisi arasında oldukça büyük bir geçmişe sahiptir. 2016 yılı sonunda yaklaşık 8 $’lık fiyatla 400 $’a dokunmak için hızlı bir şekilde arttı – yatırımcılarına yaklaşık bir yılda etkileyici 50x getiri sağladı. Mayıs 2018 itibariyle, küresel borsalarda 200 dolardan işlem görüyordu.
Gizlilik ve anonimlik durumları, takip edilmek istenmeyen kullanıcılar için harika bir işlev görmesini sağlıyor. Monero ile gizli bir şekilde transfer yapabilir ve ödeme alabilirsiniz.